Vedtekter for DNI Kommunelag

§ 1 Formål
Kommunelagene skal formelt bære navnet «DNI + kommunenavn». Partiet DNIs formål er å legge til rette for verdiskapning og være Norges foretrukne velferdsparti. Det norske industripartiet skal ha en nærings og industripolitikk som legger til rette for å skape verdier, trygg økonomi og trygg velferd, sikre arbeidsplasser og tar vare på Norges unike naturmangfold. Respekten for menneskeverdet står som vårt mest grunnleggende prinsipp og danner fundamentet for et varmt og inkluderende samfunn.

Partiets politiske grunnsyn er konsekvensbasert og er nedfelt i partiets til enhver tid gjeldene partiprogram. Partiet og alle underorganisasjoner skal bygges på følgende verdier: Unik, relevant og troverdig.


§ 2 Partiet DNI organisasjon i kommunene
Kommunelagene er underlagt til partiet DNI fylkesorganisasjon og rapporter til fylkesstyret.

Kommunelagene har ansvaret for partiet DNI politiske og organisatoriske arbeid i kommunene. Kommunestyregruppen har ansvar for arbeidet med de politiske sakene i kommunestyret innenfor rammen av det vedtatte kommunestyreprogrammet og reglement for kommunestyregruppen.

Kommunelagets organer er kommunelagets styre, årsmøtet og nominasjonsmøtet. Styret kan oppnevne et arbeidsutvalg og fastsette dets arbeidsområde.

Stiftelsesstyret/interimsstyret skal kalle inn til og avholde årsmøte innen 6 måneder fra stiftelsesdato for å blant annet velge leder, nestleder og faste medlemmer med vara.


§ 3 Arbeidsutvalg
Hvis styret finner det hensiktsmessig, kan det opprettes et arbeidsutvalg bestående av

følgende medlemmer:

• Leder

• Nestleder

• Kommunestyregruppens leder og/eller ordfører

Styret fastsetter arbeidsområde og fullmakter for arbeidsutvalget. Det skal føres beslutningsprotokoll fra alle møter og disse skal forelegges styret.


§ 4 Kommunelagets styre
Kommunelagets styret representerer kommunelaget utad, leder partiarbeidet i kommunen og er kommunelagets utøvende organ.

Kommunelagets styret består av:

• Leder

• Nestleder

• 2 – 4 styremedlemmer valgt av årsmøtet

• 2 varamedlemmer valg av årsmøtet

• Ordfører

• Kommunestyregruppens leder eller byrådsleder (eventuelt partiet DNIs fremste byråd hvis man ikke har byrådsleder).

Kommunelagets styret kan også gi andre tillitsvalgte adgang til å delta i sine møter uten stemmerett.

Kommunelagets styret har ansvaret for:

• Å godkjenne foreningens årsregnskap med revisjonsberetning og rapportere til myndighetene i tråd med Partiloven.

• Arbeidet med kommunevalgprogrammet etter de retningslinjer som er vedtatt for dette arbeidet.

• Økonomiarbeidet i kommuneforeningen, i henhold til partiet DNIs økonomireglement vedtatt av partiet DNIs sentralstyre, herunder avleggelse av offisielt regnskap.

• Opplæringsarbeidet i kommunelaget.

• Planlegging og gjennomføring av kampanjer.

• Arbeidet med rekruttering og andre organisasjonsoppgaver i laget.

• Å følge opp programmer og iverksette planer vedtatt av fylkesorganisasjonen og partiet DNI sine hovedorganisasjons organer.

• Å rapportere om økonomiske forhold i henhold til offentlige pålegg og partiet DNI reglementer.

• At medlemsopplysninger behandles i henhold til Personvernloven, GDPR og partiet DNIs reglementer.

• Rammene for nominasjonsprosessen, herunder avgjøre bruken av kandidatavtaler og uravstemning blant medlemmene og om det skal gjennomføres tidligere nominasjon av ordfører og/eller byrådslederkandidat i et eget nominasjonsmøte.

• Å påse at nominasjonsprosessen følger «Reglement for nominasjonsprosesser».

• Å innstille på valgkomite til årsmøtet.

• Å opprette og vedlikeholde et arkiv for foreningen for minimum å dokumentere styremøtene, årsmøter, nominasjonsmøtet og konstituerende møte i kommunestyregruppen.

Kommunelagets styret oppnevner:

• Nominasjonskomité som forbereder nominasjonen av partiets kandidater ved kommunestyrevalg.

• Forhandlingsutvalg for kommunevalget bestående av representanter fra lokallaget og den påtroppende kommunestyregruppen og fastsetter utvalgets mandat.

• Komiteer og utvalg som anses nødvendige.

• Styret forbereder sakliste og innkaller til årsmøte, nominasjonsmøte og konstituerende møte i kommunestyregruppen.

• Styret er beslutningsdyktig når minst halvparten av medlemmene er til stede.

• Det skal som et minimum at det føres beslutningsprotokoll fra alle møter.

Kommunelagets styre behandler innen utgangen av november måned arbeidsplaner og budsjetter. Kommunestyrets styre forbereder saksliste for årsmøtet, og innstiller på valgkomité med 5 eller 7 representanter.


§ 5 Årsmøtet
Årsmøtet i kommunelaget skal avholdes innen 1. februar hvert år og innkalles med minst 3 ukers varsel. Nominasjonsmøtet for kommunestyret avholdes innen 31. januar i valgår.

Tid og sted for årsmøte sammen med sakliste og vedtekter, skal som minimum gjøres kjent via kommunelagets hjemmesider, ved e-post til medlemmer i lokallaget og per brev til medlemmer uten registrert e-postadresse.

Alle medlemmer fra kommunelaget kan delta på årsmøtet og har møte-, tale- og forslagsrett. Årsmøtet bør holdes for åpne dører. Møtet avgjør selv dette spørsmålet. Forslag og saker som ønskes behandlet, må være sendt styret senest 2 uker før møtet.

Årsmøtet behandler:

• Kommunelags styrets beretning inkludert status for opplæringsarbeidet.

• Den politiske situasjon i kommunen.

• Rapport fra kommunestyregruppen, herunder regnskap hvis gruppen disponerer
egne midler.

• Siste avlagte årsregnskap med revisjonsberetning ved å ta dette til orientering.

• Saker som fylkesstyret eller sentralstyret forelegger.

• Arbeidsmål for den neste perioden.

• Valgkomiteens innstilling på valg av:

- Leder

- Nestleder

- Minst ett styremedlem

- Vararepresentanter til styret

- 2 revisorer blant medlemmene eller 1 autorisert revisor

- Utsendinger med vararepresentanter til fylkesorganisasjonens årsmøte

- Styrets innstilling på valg av valgkomité for neste årsmøte

Styret fremlegger for årsmøtet regnskapsrapport for året og budsjett for det kommende året. Årsmøtet tar disse til orientering.

Lederen, nestleder og styremedlemmene velges av årsmøtet for 2 år slik at tilnærmet halvparten trer ut hvert år, første gang ved loddtrekning. Det velges vararepresentanter hvert år.

Hvis et årsmøtevalgt medlem i styret fratrer i løpet av det første året, gjennomføres det suppleringsvalg for ett år på det første ordinære årsmøtet. Personvalg foregår alltid skriftlig hvis det er flere kandidater enn det skal velges, eller hvis minst ett tilstedeværende medlem forlanger det.

Ved valg på en enkelt tillitsvalgt, kreves absolutt flertall av de avgitte stemmer. Hvis ingen har oppnådd dette flertall ved første avstemning, holdes bundet omvalg mellom de to kandidatene som oppnådde flest stemmer.

Når det er valg på flere tillitsvalgte under ett, og det er nødvendig med skriftlig avstemning, må det på hver stemmeseddel stemmes på det antall kandidater som skal velges. I tilfelle stemmelikhet foretas bundet omvalg. Dersom det etter omvalget er stemmelikhet, avgjøres utfallet ved loddtrekning. Det føres protokoll fra møtet som signeres av møteleder og en valgt deltager.


§ 6 Ekstraordinært årsmøte

Ekstraordinært årsmøtet kan innkalles med minst 2 ukers varsel hvis kommunelagets styre finner det nødvendig, hvis 1/4 av foreningens bekreftede medlemmer forlanger det, eller hvis fylkesstyret eller sentralstyret beslutter det. Alle medlemmer av kommunelaget kan delta med møte-, tale- og forslagsrett.

Tid og sted for ekstraordinært årsmøte sammen med sakliste og vedtekter, skal som minimum gjøres kjent via kommunelagets hjemmesider, ved e-post til medlemmer i lokallaget og per brev til medlemmer uten registrert e-postadresse.

Ekstraordinært årsmøte skal kun behandle sakene som er varslet i innkallingen. Det føres protokoll fra møtet som signeres av møteleder og en valgt deltager.


§ 7 Suspensjon

Hvis et medlem ved sin handlemåte har skadet partiet DNI utad eller innad, skadet partiets og/eller enkeltmedlemmers omdømme eller brutt partiet DNI vedtekter, kan styret i kommunelaget med alminnelig flertall fatte vedtak om suspensjon fra tillits- eller folkevalgte verv i partiet DNI for en periode på maksimalt 12 måneder.

Vedtaket i kommunelaget kan påklages innen 2 uker til Sentralstyret for endelig avgjørelse. Suspensjonsvedtak gjelder alle verv i partiet DNI. Medlemmer som er suspendert har i suspensjonsperioden ikke rett til å utøve sine medlemsrettigheter, og kan heller ikke velges til nye tillits- og folkevalgte verv.


§ 8 Oppløsning

Oppløsning av kommunelaget kan kun skje etter vedtak i sentralstyret etter forutgående vedtak av fylkesårsmøtet. Sentralstyret kan på eget initiativ beslutte å oppløse et kommunelag hvis den ikke fungerer i henhold til forutsetningene.

Kommunelagets midler, profileringsartikler og arkiv overlates ved oppløsning til sentralstyret ved Administrasjonsutvalget.